sábado, 14 de enero de 2012

EXPOSICIONS: LA MALETA MEXICANA

MNAC
Barcelona
Fins al 15 de Gener

In extremis he anat a veure aquesta exposició. Per què no em volia perdre conèixer les fotogràfies que són el testimoni i crónica d'una época històrica, d'una guerra que va portar la mobilització de prop de dos mil.lions de persones i les seves conseqüències, que ens deixen un recurs visual per a què aquests fets com altres fets que van succeir al segle XX no es tornin a repetir, (clara utopia ho veiem cada dia).
I la veritat és que l'exposició m'ha decepcionat, potser m'esperava poder veure més fotogràfies, poder accedir a més informació visual. I el que m'he trobat són (suposo) còpies dels negatius (correcte) que eran dificils d'observar o valorar per què estaven bloquejats per unes taules grandioses estrategicament col.locades. Clar no es pot pretendre que una persona s'hi passi moltes hores allà.
Pel cantó positiu m'he emportat unes clares explicacions sobre els fets en uns panells que valoro molt positivament, conèixer una miqueta més el cantó humà d'aquests fotogràfs: Chim, Taro (fotogràfa que va morir allà, durant la batalla de Brunete en un accident) i Capa i veure les famoses capses mexicanes i  a partir d'aquí descobrir la història quasi, quasi de pel.lícula, d'una emoció vital, d'aquest material que va viatjar a Mèxic i que no va ser retrobat fins a l'any 2007.
Aquestes fotogràfies ens apropen molt directament a la realitat, al que passava en aquells moments al front (la vida dels soldats i el desenvolupament de la guerra, la seva relació amb el poble), a les ciutats, les sensacions i sentiments de la gent,les necessitats, la incompressió, la penúria,ens apropa a les poblacions que fugien, al camp de concentració posterior, a l'abandoment, a la foscor dels temps. Una visió molt propera del conflicte i que ens transporta a aquells anys d'una manera molt planera i senzilla.
Recomanació per a completar l'exposició anar a veure la pel.lícula-documental que encara passen a Barcelona, la millor manera de fer-se d'un mateix la història i de gaudir d'un boníssim document.








1 comentario:

  1. El sábado pasado, en Informe Semanal, ofrecieron un estremecedor reportaje sobre historias humanas que hay dentro de LA MALETA MEXICANA. Aquí el enlace: www.rtve.es/alacarta/videos/informe-semanal/informe-semanal-historias-maleta/1294504/

    ResponderEliminar