viernes, 29 de julio de 2011

MÁRAI I PLA AL PALAU ROBERT

Continuem amb les exposicions sobre escriptors que diferents referents organitzen a Barcelona.


Josep Pla
Les ciutats europees

Sándor Márai

Ahir va tocar Palau Robert i dues petites exposicions, dos homenatges a dos homes i escriptors que han marcat el desenvolupament de dos pensaments: l’hongarès i el català.

 A l’exposició d’en Sándor Márai ens passsegem per un repàs de la seva vida des de la seva Kassa natal fins al seu últim lloc de peregrinatge a on va morir: San Diego.
En Sándor Márai va ser un home que va tenir una estreta relació amb les manifestacions de la llengua hongaresa i es va convertir en un peregrí (refugiat polític) dintre d una realitat que no s´acostava gaire al seu sentiment envers l’home,  els seus valors i el seu país. La seva estada a París va impactar la seva carrera d’escriptor però com a home conscient de la nostra aportació al món, del que veritablement representen (cendra i pols) va decidir afrontar la seva manera de viure i la seva mort des de la perspectiva més honesta.

El video que es pot veure és un complement efectiu i boníssim per al coneixement d’aquest personatge.



 Les ciutats europees de Josep Pla

Un altre viatger incansable del seu temps que va saber captar i definir cadascun dels llocs escollits  com a  parades o visites existencials de la seva formació com a persona i escriptor.

Qui millor per destacar amb la seva narrativa-crónica els personatges, les planes, les muntanyes, les ciutats, les interrelacions de l’entorn i el component humà.

Un català que torna a casa per desbaratar-nos el pensament.  Per què si no, compta amb l’observació elegant i sensible que modifica el panorama recopilatori i inventiu de tots aquells que han nascut per explicar-nos històries, històries que no podrem oblidar, històries i llocs que determinen l’evolució col.lectiva.

Sense deixar de banda el seu Empordà nadiu, tots els seus punts de vista, es podien extrapolar a l’experiència actual, al contemporani actiu, per què tot el que ens va voler ensenyar resta viu i aplicable a les nostres pròpies vides.

Un recorregut per les ciutats que perpetuen els seus pasos.


1 comentario:

  1. Fui este miércoles con un amigo a ver la exposición "Pla i las ciudades" (estupenda puesta en escena)y nos encontramos además con la sorprendente muestra del autor de "El último encuentro" (excelente exhibición): dos autores de prosa muy distinta pero que supieron plasmar en el papel su gran vida interior, su mirada del entorno,la lengua vernácula, la melancolía, la identidad, las lecturas, etecé.
    Imprescindibles. Juanan

    ResponderEliminar