domingo, 30 de enero de 2011

CORELLA BALLET

Teatre Tivoli
28/01/2011

Verdaderamente este mes de enero ha dado mucho de si en espectáculos y me he pasado casi la mayor parte de este mes de blog metida en un teatro. Pero creo que ha valido la pena, para crecer y para fijarme todavía más en las pequeñas historias de cada día, en esas historias que me dedico a robar entre comillas.
Nunca había tenido la posibilidad de ver a este ballet en acción, aunque quién me habla del señor Corella o bien tener su carta de presentación ya certifica que el espectáculo será bueno.
Y no podía esperar menos de una actuación elegante, técnica y diversificada. El programa increible : clásico, una pieza para cuatro bailarines, una soleá con la presencia de Àngel Corella y su hermana (una bailarina completa y con una clase que llena el escenario)  y una coreografia DGV con música de Michael Nyman (una maravilla) que nos introduce en el contemporáneo más clásico.
Ver a esta compañia bailar, el esfuerzo que representa para ellos en cuánto a horas, ensayos y aprendizaje , reconocer su valía y poder disfrutar de la danza creo que es actualmente un lujo.
http://www.youtube.com/watch?v=f_Rk6GSuuFs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=NSJqE7WNMDU
 http://www.youtube.com/watch?v=PhWSglu47x4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=GNbavyZXuiA&feature=related

TEATRE: AGOST

Teatre Nacional
18.00 h
23/01/2011

Ja fa alguns dies que vaig anar a veure aquesta fantàstica obra que recomano molt gratament.
Es un retrobament amb un bon teatre, amb uns bons actors (la senyora Emmna Vilarasau mai m'havia convençut, però haig de reconèixer que en aquesta obra m'haig de treure el barret).
Agost, de Tracy Letts, un retrat de l'Ámérica profunda, una història secreta d'una familia que crea el conflicte principal de la trama;  tensions i batalles campals, pastilles per sortir de la realitat, pastilles per oblidar, divorcis, prometenses indegudes,  drogues, per què guarden tantes coses a les calaixeres de l'ànima?, qui determina a on està la ficció en una obra de 4 hores que et deixa encaixat a la cadira sense  voler perdre's cap dels moments de l'actuació.
Un treball inclassificable a prop de la virtuositat d'uns bons actors i  un escenari  espectacular, interior d'una casa sencera de tres plantes.

http://www.tnc.cat/ca/agost

GENER QUE S'ACABA: SIEMPRE SABINA

COMO UN DOLOR DE MUELAS
Una de las canciones, o habria que decir  mejor un gran poema, que llevo siempre en el corazón.




Como si llegaran a buen puerto mis ansias,
como si hubiera donde hacerse fuerte,
como si hubiera por fin destino para mis pasos,
como si encontrara mi verdad primera,
como traerse al hoy cada mañana,
como un suspiro profundo y quedo,
como un dolor de muelas aliviado,
como lo imposible por fin hecho,
como si alguien de veras me quisiera,
como si al fin un buen poema me saliera...
una oración.
Como si la arena cantara en el desierto
los cantos de sirena del mar Muerto,
como si para crecer sobraran las escaleras,
como si escribiera un ciego un libro abierto.
Ven a poblar el zócalo de ojos,
siembra de migas de pan caliente
mis canas de alcanfor adolescente.
Ponle al sordo voz y alas al cojo,
bendice nuestro arroz, nuestro minuto,
como si no fuéramos cómplices del luto...
del corazón.

viernes, 21 de enero de 2011

GAP EN SINGULAR

Centre Cívic Barceloneta
del 13 al 28 de gener

Un altre cop m’apropo a aquest grup per conèixer els seus treballs i per gaudir de la pintura com a element que ocupa les nostres vides habitualment (tampoc puc oblidar l’escultura). Aquesta vegada amb un element en comú per a totes les obres: les diferents percepcions de la realitat en una singularitat que ens deixa entreveure el transfons d’una percepció dinámica.
Abstractes o bé amb un tema molt determinat (realistes, figuratives…) però sobretot d’alguna manera comunicatives i provocadores d’unes sensacions que s’instal.len en el nostre subconscient i ens permeten reflexionar més enllà de la magnífica técnica que ens demostren.
Cadascuna de les obres amb un carácter propi que forma part d’una exposició globalitzadora, mereixedora de una bona crónica.
Per conéixer una mica més a aquest grup i a un dels seus exponents passeu-vos per:

http://manolo-lopez-art.blogspot.com/









miércoles, 19 de enero de 2011

IMATGE DE LA SETMANA



TEATRE: L'ARQUITECTE

L’arquitecte de David Greig
direcció Julio Manrique

Teatre Lliure-Montjuic
20.30 h
El comiat de Julio Manrique com a resident del Teatre Lliure serà recordat molt de temps. Amb aquest L’arquitecte ens torna a demostrar el seu saber fer alhora d’investigar i crear una atmòsfera elegant que envolta a uns personatges que es caracteritzen per no saber expressar allò que els envolta, per viure una realitat que no els correspon, una pérdua d’identitat dins d’una existencia insoportable.
L’arquitecte no deixa d’ésser una manifestació explicita del que és el fracàs, en totes les seves vessants: familiar, laboral i de projecte personal però potser amb un bri d’esperança per a reconstruir en un principi tot aquest món.
Unes interpretacions brillants: Pere Arquillué, Marta Angelat, Lluïsa Mallol, Mar Ulldemolins, Jordi Martinez, Marc Rodríguez i Pol López i un fil quasi, quasi cinematogràfic que et fa viure la història d’aquest arquitecte i de la seva família, uns edificis reals i interns que s’enfosen, acompanyats d’una banda sonora que marca els moments més potents de la representació.
L’escenari molt ben trobat reprodueix el que podria ser una maqueta d’un arquitecte a escala natural nostra i situa els diferents espais de l’acció fent un tot.
Un altre manera de viure el fracàs i valorar les situacions que ens envolten i gaudir d'una obra de teatre.

martes, 18 de enero de 2011

CONSULTA VIRTUAL

Ya hace tiempo que intento aclararme sobre un tema que tengo pendiente  ( de los muchos que tengo) y que no encuentro la mejor manera de solucionar. Creo que esta consulta virtual puede llevarme a encontrar el camino.
No es una pregunta objetivamente circunstancial para mejorar mi existencia, sino que se trata sencillamente de un tema pendiente de ese libro que a este paso no acabaré ni en el 2011  (lo siento, Ojalancia pero todavía tendrás que esperar unos cuántos meses más) o quizás abandone.
En uno de los capítulos, mis personajes discuten y quiero reflejar una crisis pero no encuentro cómo desarrollarlo y que sea creíble al cien por cien, por eso lanzó esta pregunta a quién me quiera contestar:
- ¿Por qué os enfadaríais con un amigo y que no le perdonaríais para llegar a romper vuestra relación?
Se abre este espacio para todo aquel que quiera colaborar.
Bueno, sólo es una pregunta pero a veces las opiniones de la gente pueden ayudar más de lo que esperamos.
Gracias por adelantado.

viernes, 14 de enero de 2011

CONCERT: INSPIRA

Sala B Luz de Gas
13/01/2011
21:30 h

Haig d'agrair un altre cop a Emrac que em porti de tant en tant a fer una mica de país i conèixer nous grups de la plana de música catalana que s'està movent en aquests moments.
Sense saber res d'aquest grup i ni tant sols imaginar-me de quin tipus de música es tractava, em vaig portar una gran sorpresa amb aquests INSPIRA i la presentació del seu segon disc Escapistes.
El fonament d'aquest grup particular (sobretot un aire hippie dels anys 70 a on predominen les barbes i les camises d'aquell temps) és en Jordi Lanuza, clau bàsica d'un pop artístic, acurat i puntillista tant en les lletres (carregades d'optimisme i frescura) com en els arrengaments musicals. Unes lletres en un primer moment dificils de pair per la seva intensitat poética, però que aniré degustant aquests dies a poc a poc. Ja tinc aquest petit tresor a la bossa, preparat per escoltar.
A part d'uns petits problemes técnics, que queden enrere oblidats quan et trobes amb un bon directe que t'arriba al cor (un directe amb força, uns músics que viuen la música i la toquen amb tant optimisme i bon savoir faire), el concert va ser com una petita obra d'art executada amb delicadessa i glamour.
Es nota que estem davant d'un grup de nivell que porta darrera moltes hores de treball i ja d'una experiència consolidada.
Espero que gaudiu tant com jo del video: "Foc i brases" que he trobat aquest matí a myspace.
Així dóna gust començar un nou dia.

http://www.avivaveu.com/2010/07/inspira-escapistes.html

http://sinhacheintercalada.blogspot.com/2010/10/foc-i-brases.html

martes, 11 de enero de 2011

TAPES: MALASPINA

Malaspina
cr/ Cadís, 9
Madrid
No podiem anar a parar a un lloc que ens portes més a prop de casa. Al carrer Cadís cantonada carrer de Barcelona es troba una de les taperies més preciades de Madrid. Després de tastar la xocolata d’en Sant Ginés amenitzem el migdia amb unes bones tapes de Malaspina, al vell centre de la ciutat. A un lloc que recordarem per l’amabilitat i bon servei dels seus cambrers.
Amb unes racions exuberants, perquè aquí es veu que es fa tot “a lo grande” i moderats per una noia-cambrera que ens va aturar quan va sentir les nostres peticions.
Vam gaudir d’unes tapes clàssiques presentades amb gran originalitat i d’unes torrades o com diuen per allà “pan caliente acompañado” que estaven d’allò més delicioses.
Tot un toc de frescura i de bon gust per a un petit local ambientat amb fusta, dibuixos i gravats originals.

EL CAMÍ DE SANT JAUME A CATALUNYA

Jardins del Palau Robert Fins al 31 de gener

Sempre hi ha algu que et parla de coses interessants que poden passar desapercebudes donada la quantitat d’informació que ens arriba diariàment, i si, haig de reconèixer, que no havia pas caigut en aquesta exposició (gràcies al anònim Juan An) però no podia deixar-la còrrer sense atensar-me un moment.
El camí de Sant Jaume a Catalunya, més de 400 km que la Generalitat amb col.laboració amb altres entitats ha rehabilitat (pla 2005-2010) i enllaçant amb el camí francés que ens arriba per la Jonquera i comunica amb Europa.
Una série de fantástiques fotografies que ens mostren algunes de les joies que guarda aquesta ruta.
La millor manera d’aprofitar un migdia de sol hivernal.




EL RACÓ DEL LECTOR

Saber perder/ David Trueba

Otra vez encontrarse con este escritor, delante de otro de sus libros es un placer. Un gusto recorrer sus historias cotidianas entrelazadas que te transportan a un Madrid contemporáneo, darse cuenta de lo que puede llegar a plantearse en las situaciones más normales, con unos personajes que podrían ser naturalmente tus vecinos con sus crisis, sus vidas llenas de altibajos, sus deseos, sus buenos momentos.

Una buena literatura que nos hace romper los esquemas ya preconcebidos, una protagonista más madura de lo que parece junto a una familia que esconde muchos secretos, muchos sentimientos encadenados.

Compañeras de viaje/ Soledad Puértolas

Una serie de relatos con un nexo común: los viajes, principal protagonista. Un lenguaje coloquial pero no exento de una riqueza idiomática, literatura de batalla. Unas historias muy bien logradas, sacadas se podría decir de pequeños detalles que nos rodean en nuestro día a día y en los que no percibimos todo aquello en lo que se pueden convertir con un poco de imaginación y creatividad.
Reflexiones sobre las relaciones entre los personajes, reflexiones íntimas sobre ellos mismos, sobre el momento en que se producen estos viajes.
Quizás en el autobús, de vuelta a casa, me encuentre mañana con alguno de estos “viajes”.

ENIGMA DEL MES

viernes, 7 de enero de 2011

CINEMA: BIUTIFUL

Puede que a veces te sientes ante una pantalla con diversas opiniones sobre la película en los bolsillos y que hasta te hayas planteado olvidarte de ella porque el actor principal esté acusado de protagonitis aguda, pero desde que vi la actuación del sr. Bardem en “No country for old men” , a pesar de todas, no podía dejar pasar la oportunidad.

Y más si la acción se situa en la ciudad de mis desvelos, la ciudad dónde vivo y que recorro en busca de historias, aunque se muestre la no menos conocida cara oscura de la misma y nos haga más participes si cabe de la amarga realidad que se vive.
Iñarritu como siempre soberbio, con esa manera suya de explicar las cosas, de acercarnos con cada plano, con cada detalle exquisito a la acción, de convertir la imagen en un relato, lleno de momentos en los que no puedes desengancharte.
Todo se ha de decir, un gran director rodeado de un elenco de grandes profesionales: una fotografia excepcional, una música del sr. Santolalla que marca los espacios y te deja sin respiración y unas interpretaciones de los actores muy logradas.
Eso si, yo le cortaría unos cuántos minutos para acabar de redondear la historia.
Una fantástica manera de empezar esta andadura del 2011 por territorio homeless.