viernes, 26 de febrero de 2010

MI NOCHE

Cuando la ciudad duerme, los carteles luminosos y los edificios altos van apagándose uno a uno, luz a luz, se apacigua el ir y venir de personas, el ruido de los coches que recorren las grandes avenidas como desertores del ejército diurno se minimizan, me atrapa la oscuridad. Me asomo a la terraza de la planta decimoquinta del hotel Regency en Ammán, me apoyo sobre el barandal y  me doy cuenta del poder que tiene sobre mí la noche.
Ese espacio en qué la reflexión se entrega a los brazos de otro tiempo, de otra situación y la fantasía se adueña de mis sentidos y me veo recorriendo el mundo sin despegar los pies de esos dos metros cuadrados, sin moverme físicamente pero plenamente consciente de que ese silencio, ese distanciamiento del mundo me hace libre. Me devuelve a la esencia y me encuentro conmigo misma, sin máscaras, sin palabras de más, sin protestas, sin resentimientos, sin preocupaciones, sin buscar más allá de todo lo que no puedo responder, ni responderme. El momento más bello en la vida de un ser humano. Cuando uno se percata de qué lo lejano está alcance de su mano, de qué es posible llegar a conocer esa parte de uno mismo que está siempre en paz.
La noche es el mejor lugar para sacar todo aquello que uno guarda para las buenas ocasiones, para vivir despierto.
El sueño nunca ha sido un buen aliado de mis noches y se lo agradezco, me considero privilegiada, me regala unas horas más para disfrutar de los mejores placeres de la vida: un aguacero, un té con cardamomo sentada en las escaleras que llevan al cielo, un nocturno paseo en bicicleta por mi ciudad, unos farolillos que se consumen en una mesa de un local vacío, unas calles recién regadas por la patrulla de limpieza…
Esa fue una de las noches de mis días, porque para mí las noches son los días. Pone de manifiesto como quiero ser y cómo me siento. Cómo es mi vida realmente, comparable a un vagar por las calles del barrio viejo cuando sales de un cine con una sonrisa que ilumina tus ojos.

IMATGE DE LA SETMANA

Es una imagen extraña lo sé.
Esta semana estoy trabajando con un texto sobre una tienda de muebles y unos personajes que se refugian en sus vidas cotidianas para obviar lo que es evidente.
Verdaderamente sólo necesitas mirar alrededor para encontrar las historias más fantásticas en los objetos y en los sucesos que pasan.
Y lo mejor, no puedo dejar de pensar y escribir.

lunes, 22 de febrero de 2010

TEATRE: M DE MORTAL

M  DE  MORTAL
TNC- 21.00 h
Una comèdia sobre la vida i la immortalitat

En Marc té un problema: la seva dona no és qui es pensava que era. I això fa que la seva vida canviï completament.
En les noves coordenades de la seva vida, no sap si té gaire sentit continuar celebrant els aniversaris, sospita que ja no podran pensar a tenir fills de la mateixa manera i està convençut que ja no podran parlar com ho feien abans.
La seva dona és especial. Ell no.
I és que la seva dona és immortal.

Un nou concepte de teatre, una obra divertida però reaccionari, una bona direcció, uns bons actors i una situació que desperta una controvèrsia personal interessant: salvar el món o salvar la teva parella. Com el ser especial pot determinar que no vulguis arribar a comprendre la nova situació, com un, no pot assolir el seu destí i ha de decidir sense temps.

sábado, 20 de febrero de 2010

CANCÓ PER ACOMIADAR AQUEST LLARG HIVERN: BUENA CHICA




No hi han paraules per qualificar aquestes dues formacions.
LOS SECRETOS+ AMARAL+ BUENA CHICA
Un moment memorable.
Una bona cançó per oblidar pluja i foscor.

PROSUMIDORS

L'altre dia en una conversa d'aquelles de cervesa i anédoctes divertides, Emrac em va parlar d'un terme absolutament desconegut per a mi: PROSUMIDOR.
"El terme anglès és una fusió de les paraules productor i consumidor. El prosumer és el consumidor ben informat que és actiu en la difusió d'un determinat producte a través de la seua recomanació i que  col.labora en el seu desenvolupament pels canals de comunicació del productor dissenyat a l'efecte"
- Si, ets una prosumidora nata- em va dir.
En un bon començament no arribava a entendre la magnitud de la paraula, de qué em parlava. Però t'atures a pensar i verdaderament descobreixes que em podria comparar amb una fibra nerviosa a on arriben i des d'on parteixen estímuls. Estic al mig d'una sèrie de moviments d'informació ficticis o reals que m'arriba i al mateix temps produeixo.
Aquests estímuls em generen una sèrie de neguits o inquietuds irrefrenables. Perque la meva capacitat o necessitat d'explicar les coses s'ha convertit en el meu mitja d'interactuació, de comunicació amb el món exterior i forma part intrínseca d'aquest intercanvi, d'aquesta pretesa relació amb els meus mateixos que m'envolten.
Es podria parlar hores i hores sobre aquest fenòmen que m'envolta i del que ja formo part.
Hi han tantes qüestions que neixen al meu cap: és necessària tanta informació? a on està la barrera entre l'estrictament necessari i el superflu? Podem arribar a assumir, capturar tota la gran massa que ens arriba? En una situació hipotètica de des-informació total, com afectaria a l'ésser humà? Com actua el fenòmen sobre les noves generacions?.
Molts interrogants, una extensa producció de noves preguntes que potser tindran respostes en un altre prosumidor?

domingo, 14 de febrero de 2010

AVUI: FOTOGRAFIA (II)








FOTOPRES "LA CAIXA 09"
Caixaforum Barcelona
Fotografies dures, molt dures pero que posen de manifest i donen oportunitat a mantenir el fotoperiodisme com a mitja de coneixement d'esdeveniments que passen tant lluny però tant a prop:
- maltractament de gènere a dones a Pakistán
- la vida dels transgèneres pakistanesos
- el conflicte bèl.lic a Kenia
- la pobresa de Caracas
- els somnis de Beirut
- Mongòlia i l'alcoholisme
- una sala de festes anys 70: glòria i caiguda
- un món irreal: Dubai

AVUI: FOTOGRAFIA (I)


SOJORN ÍNTIM. FOTOGRAMES DE LA INTIMITAT FAMILIAR

Espai Xavier Miserachs
10 de novembre 2009-14 de febrer 2010
Aquest petit Espai Xavier Miserachs ens mostra una exposició que ens retroba amb els espais íntims d'unes realitats que es conjuguen plenament amb les nostres realitats personals, amb les nostres emocions més amagades. El silenciós empedrat del terra que trepitgem mentre ens movem per les diferents sales complementa les fotografies d'en Fréderic Nauczyciel (París, 1968, amb una curta però fascinant carrera) i ens endinsem en un món personal, en uns ulls que veuen més enllà del que descobrim a primera vista, el pensament que darrera d'aquesta Polaroid, recapacita sobre les intimitats familiars i les situacions més quotidianes.
La llum fil conductor d'aquesta mostra, impecable tècnica i un dramatisme melancòlic que no ens deixa d'acompanyar.
Fotos com : "ansietats, mirada a l'interior, reconstrucció, l'estatueta, les generacions, deixa'l ésser..." ens obliguen a fer una recreació del que representen els conflictes que viuen les persones d'avui en dia. Sense tenir en compte tots els condicionants que malmetrien fer un acurat estudi objectiu de tots aquells sentiments que limiten la nostra existència: la incomunicació, la soletat, la por, la inconsciència...
No hi han més paraules ara queda una reflexió interior que em guardo per sempre.

ENIGMA DEL MES


Un altre espai de la meva ciutat per a visitar un matí de diumenge, un matí de diumenge amb la il.lusió de la neu que ens ha visitat.

viernes, 12 de febrero de 2010

SÓLO LIBROS

Patrick Modiano
En el cafè de la joventut perduda

El millor dels exponents vius de la literatura francesa.
Un viatge pels carrers i cafès de París, pel món de la seva protagonista, la Louki, de la seva vida, de les seves incomoditats a enfrontar-se al seu passat.
Un ensamblatge perfecte de veus narratives i de expressions per una lectura pausada.

¿QUIÉN ES HOMELESS?

Me gusta continuar en el anonimato, es una manera de preservar mi identidad y de ser tomado en cuenta desde una perspectiva objetiva. Aunque a veces me gustaría saber cómo me consideran los que no son muy cercanos y de vez en cuándo, muy de vez en cuándo se acercan a mi pequeño taller de experiencias.
El señor Lechuga me puso un ejercicio la semana pasada: ¿cómo definirse?
Yo le he contestado así:
"Me podría comparar con una playa desolada en el norte de Escocia, una playa con elementos diversos (troncos, ramas, bidones de plástico…) que han sido vomitados por el mar a unas arenas negras y que se convierten en cohabitantes junto a las barcas de pescadores de un paisaje de cielo gris ceniciento amenizado por el sonido del golpe del viento en los aparejos de los barcas."

jueves, 11 de febrero de 2010

FADO TRISTE

A Fonsi

Para un fado triste robaría tus palabras. Las engarzaría una a una con mis lágrimas y te las devolvería convertidas en canción.
En la canción más bella escrita en el mundo.
Te buscaría por los cafés de Lisboa hasta altas horas de la madrugada. De día en las calles de Alfama, en los miradores que se asoman al paisaje azul, en las cúpulas bañadas por el sol, en el Carmo, en los estrechos pasajes, en los balcones repletos de claveles bermellones. Y regresaría a casa, sola cada noche, a esperar noticias de ti.
Pasado un tiempo, quién sabe dónde, quizás en un pequeño café cerca de tu mar, quizás algún día, escucharás ese fado, ese fado triste en el que aquel día te regalé mi vida y tú me devolviste mi soledad.



lunes, 8 de febrero de 2010

PERSONATGES: FELIX RODRIGUEZ DE LA FUENTE

El proper mes farà trenta anys que ens va deixar en Fèlix Rodriguez de la Fuente, per a molts potser serà un personatge desconegut, per a molts altres va marcar un abans i un després en el món dels reportatges de natura.
Per a mi el descobriment del món animal, quan assentada al sofà veient el seu programa em quedava hipnotitzada.

IMATGE DE LA SETMANA


FIN DE SEMANA DE ADAPTACIONES

The road/McCarthy
2666 / Roberto Bolaño

El viernes estrené el fin de semana con una adaptación cinematográfica de un libro que no deja indiferente a casi nadie, que nos muestra la realidad futurista de un escritor ante un holocausto natural. Viggo Mortensen no nos defraudó con su interpretación de un padre que no quiere perder la esperanza y un paisaje desolador casi, casi zombiniano que te acongoja el corazón. La salida de la sala fue precedida por un silencio demoledor.
Merece mucho la pena aunque cómo ya sabemos nunca una adaptación puede mejorar una versión original.

El sábado me levanté temprano y cogí la bicicleta para recorrer todos aquellos lugares que quiero recordar para siempre de mi ciudad, antes de que una pesadilla convierta en realidad el libro de McCarthy. Quizás en un intento de rebelarme contra esa sensación de levedad que nos rodea siempre.

El sábado por la tarde me entregué a la segunda adaptación, esta vez teatral: 2666 de Roberto Bolaño. Cinco horas con 4 entreactos, cinco horas que me adentraron en la madrugada y que me tuvieron despierta ante la magistral actuación de los actores. Una buena escenografía, un buen criterio del director Alex Rigola aunque marcado todo por una superficialidad que no te deja profundizar en el texto tanto como lo hace la obra literaria. Recomiendo su lectura también, una lectura reposada y tranquila dada la magnitud de sus 1149 páginas.

Un reto de 5 horas y dos libros que se nos manifiestan de forma visual.

viernes, 5 de febrero de 2010

AMAR A MAR

Casa Elizalde
20.30 h
Ayer fue uno de esos días en que la literatura llega a su punto culminante, en que uno siente que no puede vivir sin las palabras, sin las historias que se adhieren a la piel y embrujan el alma.
Sin apropiarse de los sentimientos que desprenden los protagonistas o las situaciones que se presentan, que te hacen participe de esos mundos que sólo conocen y habitan los buenos escritores.
Una emoción que desborda mi capacidad de entendimiento, que me transporta y me atolondra con su intensidad.
Ayer Edson Lechuga (con su voz dramatizada, nadie mejor para presentar su obra que el propio autor y más con una interpretación tan particular) lo volvió a conseguir, su extraordinario relato Gotas de Mercurio nos demostró que la literatura está ahí, viva y que es capaz de manifestarse un jueves, un jueves lluvioso en Barcelona.

miércoles, 3 de febrero de 2010

IMATGE DE LA SETMANA

Dissabte passat en una celebració d'aniversari (30+10 d'una molt bona granjera: felicitats Lourdes) vaig descobrir un món virtual que no imaginava.

martes, 2 de febrero de 2010

PUNT DE TROBADA...



“UNTITLED” BCN
Punt de Trobada...
Del 30 de gener al 4 de febrer (tardes)
Cr/ Topazi 14
http://www.untitledbcn.com/

Punt de trobada és una bona excusa per endinsar-se en el món dels pintors, de la nova fornada de creadors que ens proposa aquesta galeria barcelonina.
Un exemple del que s’exposa allà és el meu company de taller: Manolo López que experimenta i investiga amb noves textures, noves formes de concebre l’art.
Un acurat treball ple de color i de formes, una petita mostra del que surt, neix de la seva paleta i que trobareu a:
http://www.manolo-lopez-art.blogspot.com/
Obres que fan pensar i veure l’evolució natural d’aquest artista en una recerca continua d’un propi estil que marca una concepció de treball sense límits.
La seva particular visió d’allò que ens envolta.

A més podeu gaudir d’altres artites, apassionats per diferents técniques : collage, fotografia, abstracte total.

Una bona manera de passar una tarda de febrer.